product afbeelding 4804 moestuingrond Makkelijke Moestuin Mix tot 3 zakken is de prijs € 12,80 afhalen tuin Bonheiden.

Moestuingrond organisch

De productie van de Makkelijke Moestuin Mix begon ooit met de mengeling zoals Mel Bartholomew had uitgedacht.

1/3 vermiculiet, 1/3 turf en 1/3 compost. Door de jaren heen werd de moestuingrond aangepast, vermiculiet verminderd en er kwam organisch materiaal bij.

Moestuingrond organisch

De stofjes die in de nieuwere versie werden toegevoegd moesten organisch  blijven. Dus er mochten wel stofjes van dierlijke oorsprong bijkomen maar zeker geen kunstmest. 

Het is heel leuk om de eerste mix zelf eens te maken. Zeker als je zelf compost hebt. Te voelen en te zien waar het fundament voor deze onderneming mee begon. Door de huidige energieprijzen ben ik niet zeker van een nieuwe voorraad, maar op dit moment is er nog.

Tegenwoordig heb ik de 250 liter turf of veen niet meer standaard op stock, maar als je wilt dan neem ik het mee van de groothandel. 

Ook kun je er kokosvezel aan toevoegen. Deze zijn standaard op stock in blokvorm. Superhandig. Met een beetje water en je hebt 9 liter kokosvezel.

en stijgende energieprijzen zorgde er ook voor dat de Makkelijke Moestuin op zoek ging naar een vervangend stofje. Dat werd klei. 

en als er een nieuwe receptuur op de markt komt met ingrediënten als compost en voedingstoffen, dan is er voor België het FAVV. Zij controleren of het wel ok is en of de juiste certificaten er zijn. Een belangrijke hierin is de: 

Elektrische geleidbaarheid

deze mag in België niet boven de 75 mS/M komen en moet exact worden weergegeven. Nederland doet dit anders. Een andere belangrijke is …

Compost

als de kwaliteit goed is en niet van de land- of tuinbouw afkomstig is,  kun je bij het RHP instituut voor Europa,  compost laten certificeren. In de Makkelijke Moestuin Mix zit gecertificeerde compost. Meer info vind je op deze link van het RHP.

Extra organische voedingstoffen

De voedingstoffen in de MM moestuingrond zijn grotendeels plantaardig met  toevoeging van natuurlijke stoffen van dierlijke oorsprong. Ook de voeding die je na de oogst toevoegt om opnieuw te kunnen zaaien, bevat natuurlijke stoffen van dierlijke oorsprong.

of wil je gewoon alleen maar plantaardig bezig zijn,  dan is de moestuingrond van Bio Solutions een fijne optie. 100% plantaardig. Puur en aangenaam. Zak van 70 liter.

Vermiculiet met RHP certificaat

vermiculiet geeft van zichzelf niet echt voeding af maar de zuiverheid als eindproduct is wel belangrijk. Vooral omdat het de opgenomen voeding en mineralen weer langzaam aan de bodem teruggeeft. En hier komt het RHP Instituut voor Europa in beeld. Nestaan bijvoorbeeld selecteert vermiculiet die vrij is van asbest.  Zij zijn daarmee een van de twee RHP certificaathouders voor vermiculiet. 

Voeg je koptekst tekst hier toe

Vermiculiet. Wat is het precies?

Het is een mineraal dat vocht en voedingstoffen opneemt, vasthoudt en als het nodig is langzaam teruggeeft aan de bodem.  Het geeft lucht en is een goede isolator.  Vooral de medium grove versie wordt in de moestuingrond gebruikt.

Voorzaai vermiculiet is een fijnere versie en ideaal voor zaadjes die je binnen voorzaait om naderhand in de moestuingrond verder te laten groeien.

je kunt het met alleen voorzaaivermiculiet in een plastic potje doen of zoals de leverancier de Makkelijke Moestuin tegenwoordig meestal aanraadt. Half voorzaai en half moestuingrond. Je kunt hier ook de halve zakjes van 20 liter voor nemen, als je geen grond meer in reserve hebt.

Wat zit er wel in de nieuwe MM mix?

In de receptuur vanaf april 2022 zit: compost, vezels van veen, hout, vezels van kokos, klei, voedingstoffen, klei. Het zijn zakken van 40 liter.

Is er nog Makkelijke Moestuin Mix met vermiculiet?

Ja, de halve zakjes van 20 liter zijn er nog.

Experiment 18 april:  zaai ik in de MM mini’s met de nieuwe receptuur met bufferende klei en in dezelfde growbags met mix met de 10% vermiculiet. 

Experiment 19 april: zaai ik in de 20 liter growbags van Bio Solutions met plantaardige grond ook dezelfde zaadjes in. Radijs en Pluksla. Ben al weer super nieuwsgierig.

De MM receptuur met vermiculiet had ik voor de winter ook  nog in de kleine Hero bak op poten gedaan.

Laatste update van deze blog: 21 april 2022 om 08.42

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *